AI en klimaatscenario’s
Ongetwijfeld zal de beschikbaarheid van AI effect hebben op het onderzoek wat wij doen rond klimaatscenario’s. In mijn werk verkennen we mogelijke ontwikkelingen op het gebied van toekomstig energie- en landgebruik en de daaruit voortvloeiende druk op het milieu. Dit doen we mede om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en hoe klimaatverandering en de bijbehorende impacts beperkt kunnen worden.
De modellen die we gebruiken zijn voornamelijk gebaseerd op het begrip van wetenschappers over de werking van relevante systemen: technologieontwikkeling, investeringskeuzes, gedrag, en de samenhang tussen verschillende systemen (we noemen het ook wel procesmodellen). Deze modellen worden vervolgens gevoed met data. De data die we hiervoor gebruiken is op dit moment echter nog behoorlijk onvolledig en vooral ook in bepaalde mate inconsistent. Data is namelijk afkomstig uit verschillende bronnen – zo komen bijvoorbeeld energieverbruik gegevens nu van het International Energy Agency (gebaseerd op rapportages van landen zelf) en is deze data inconsistent met gegevens over bijvoorbeeld verkeer, die we uit andere bronnen verkrijgen. Met AI wordt het mogelijk om veel meer data te vinden, sneller bij te werken, maar vooral ook om deze data onderling consistent te maken. Daarbij wordt het ook mogelijk om data veel gemakkelijker te delen tussen verschillende studies (dus gegevens over kunstmest gebruik uit landstudies dat kan worden gebruikt bij klimaatberekeningen).
Het tweede terrein waar AI ongetwijfeld een bijdrage aan zal leveren is de interpretatie van resultaten. Nu produceren modellen vaak enorme hoeveelheden data, waarvan slechts een beperkte set wordt gebruikt. AI zal het mogelijk maken om veel meer met de onderliggende data te doen.
Het derde terrein gaat nog verder: ongetwijfeld zal het ook mogelijk zijn om AI in te zetten bij het ontwerpen van modellen. Onderzoekers zoals ikzelf hebben nog twijfels over de mate waarin dit mogelijk is, want in de zee van informatie brengen wij, menselijke wetenschappers, begrip aan over hoe systemen werken. Juist door de complexiteit en overvloed aan informatie zullen AI-systemen het voorlopig nog moeilijk hebben om de juiste informatie met elkaar te verbinden. Maar gezien de voortgang op dit gebied is het niet onwaarschijnlijk dat AI-tools uiteindelijk ook hierin zullen excelleren, mogelijk in combinatie met een bepaalde mate van menselijk ontwerp.