Alles Is AI

Heeft kunstmatige intelligentie, oftewel AI, mijn vakgebied veranderd? Zeker, maar wellicht niet op de manier die de lezer zou verwachten. Vooropgesteld: de ontwikkelingen binnen de computerwetenschappen die steeds krachtigere rekenmodellen mogelijk maken, gekoppeld aan steeds geavanceerdere algoritmen, zijn ronduit indrukwekkend. Ik twijfel ook niet aan de impact die dit kan hebben op onze maatschappij in de toekomst.

Feit is echter wel dat het begrip AI aan inflatie onderhevig is. Wat verstaan we tegenwoordig onder kunstmatige intelligentie? Vaak zijn het algoritmen die patronen halen uit grote hoeveelheden data, om vervolgens met deze patronen voorspellingen te maken. Dit kan variëren van algoritmen om op basis van patiëntgegevens of scans aandoeningen te voorspellen, algoritmen die op Netflix voorspellen welke serie we ook leuk zouden vinden, of algoritmen die mogelijke fraude opsporen. Ook ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT of Copilot zijn gebaseerd op hetzelfde principe: door middel van het doorspitten van grote hoeveelheden tekst (of afbeeldingen) op zoek naar verbanden en patronen, voorspelt zo’n model welk antwoord bij jouw vraag hoort.

Voor het zoeken naar verbanden in datasets en het maken van daarop gebaseerde voorspellingen, hadden we vroeger een andere naam: statistiek. En toegepast op economische wetenschappen, is dit wat wij econometristen doen: het zoeken naar verbanden en patronen in economische variabelen, om dit dan bijvoorbeeld toe te passen om voorspellingen te maken over de ontwikkeling van de economie.

Ik heb tegenwoordig echter vaak het idee dat als iets geclassificeerd wordt als een statistische of econometrische methode, het als ‘ouderwets’ gezien wordt, terwijl als dezelfde methode in de glimmende verpakking van AI gestoken wordt, dit een sensationele ontwikkeling is. Voor mij persoonlijk staat de afkorting AI dan ook net zo goed voor ‘Alles Is’!

Het is de vraag in hoeverre AI in de huidige vorm meer dan een hype gaat zijn, zoals dat eerder ‘Big Data’ of ‘Machine Learning’ ook waren, en of tools zoals ChatGPT meer dan een handig hulpmiddel worden of uiteindelijk slechts een efficiëntere zoekmachine blijken te zijn. Hoe dan ook, het is belangrijk om te realiseren dat solide statistische principes belangrijk blijven voor de ontwikkeling van AI: het algoritme is slechts zo intelligent als de maker het ontworpen heeft. Uiteraard komen er veel meer aspecten kijken bij de ontwikkeling van AI, maar statistiek blijft een essentieel onderdeel. En daarmee raakt het natuurlijk direct mijn vakgebied: ik ben een AI-wetenschapper geworden!

Deel via: