Humanoïde robots: het volgende AI-platform?
Tegenwoordig hoeven we ChatGPT niet meer te introduceren. Deze bekende AI-chatbot wordt voor allerlei zaken gebruikt, van het maken van een quiz voor vrienden tot het helpen schrijven van een paper of gewoon het stellen van een vraag. Hiervoor gebruikt ChatGPT echter veel energie, tot wel 25 keer meer dan een Google-zoekmachine. AI is heel goed in het herkennen van patronen in grote hoeveelheden data. Door generatieve AI kunnen deze systemen zelf teksten, maar ook muziek, afbeeldingen en recent ook video’s genereren. Hiervoor zijn massa’s data nodig. ChatGPT leerde deze vaardigheden van tekst die van het internet was geplukt. Meerdere media, waaronder The New York Times, hebben OpenAI aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht. Ook hebben artiesten techbedrijven opgeroepen om AI-modellen niet te trainen op auteursrechtelijk beschermde muziek, want dat zou de inkomsten van die artiesten bedreigen.
Wat zal de volgende AI-golf zijn? Waarschijnlijk robots en meer specifiek humanoïde robots! Dat denkt ook de CEO van de chipmaker Nvidia, die momenteel heel veel winst maakt omdat AI-algoritmes heel goed op hun processoren draaien. Hij zegt dat robots en ‘AI die de wetten van de fysica begrijpt’ de volgende golf van technologie zal zijn. Kent u Figure, Digit, Eve, Optimus, Apollo, CyberOne, Neo of Phoenix al? Het zijn allemaal menselijke of humanoïde robots die recent zijn voorgesteld en honderden miljoenen investeringen aantrekken. Ze zijn op het toppunt van de hype als ‘general-purpose’ robot: een robot die van alles wat kan. Dit in tegenstelling tot de robots die we nu kennen: stofzuigrobots of robots in de fabrieken, robots gemaakt en geprogrammeerd voor een heel specifieke taak. Om een breed gamma van taken te volbrengen zijn nieuwe AI-algoritmes nodig, want alles op voorhand programmeren is onmogelijk.
Maar de uitdagingen zijn enorm. Het generen van bewegingen van robots is veel complexer dan tekst. Want we hebben in tegenstelling tot al de tekst op het internet, maar heel weinig data van de manier waarop robots in de echte wereld taken volbrengen. De tekst van die chatbots bevatten regelmatig zogenaamde ‘hallucinaties’. De consequenties daarvan zijn dat we ze wel grappig of dom vinden of voor waar aannemen. Maar robots wil je niet laten hallucineren, want dan kunnen de robots wel eens heel gevaarlijk worden. Bovendien moeten de beslissingen razendsnel genomen worden – een tijdje wachten op het antwoord (zoals we nu moeten doen) zal niet kunnen. En ook het energieverbruik zal naar beneden moeten, want heel wat van de beslissingen zal de robot met zijn eigen computers moeten nemen, gevoed met zijn eigen batterijen. Daarvoor zijn dus ook nieuwe processoren en sensoren nodig, waar we met imec’s technologie en nieuwe machines van het Nederlandse ASML mee aan zullen moeten werken.