Wat betekent de groeiende kracht van AI voor cybersecurity?

Informatiebeveiliging richt zich op het beschermen van informatie door te zorgen dat data vertrouwelijk blijft, niet aangepast kan worden door onbevoegden en beschikbaar is. In onze digitale maatschappij is informatiebeveiliging een topprioriteit. Beveiligers staan voor de uitdaging om IT-systemen en data te beveiligen tegen hackers die informatie stelen, systemen gijzelen of digitale fraude plegen. Hackers gebruiken daarvoor soms eenvoudige middelen maar ook steeds geavanceerdere methodes. Een veelgebruikte methode is spear-phishing, waarbij de berichten steeds vaker persoonlijk en daarmee heel geloofwaardig zijn voor slachtoffers. IT-incidenten ontstaan echter het vaakst door menselijke fouten. Door de grote verwevenheid van systemen en bedrijven kan een kleine fout grote gevolgen hebben.

Daarmee is informatiebeveiliging een uitdagende taak en een voortdurende wapenwedloop. Twee factoren spelen hierbij een rol: complexiteit en snelheid. Hoe complexer een systeem is, hoe moeilijker het is om het beveiligen. En hoe sneller een proces, hoe lastiger het is om incidenten tijdig te ontdekken en op te lossen.

De toepassingen van AI zorgen ervoor dat complexiteit goedkoper wordt. Dit zal zorgen voor een toename van complexiteit. Daarnaast zorgt AI voor verhoging van de snelheid van processen. Hoewel dit grote voordelen voor onze maatschappij heeft, betekent het dus ook dat IT-beveiliging moeilijker wordt.

IT-beveiligers zullen methodes moeten bedenken om AI-systemen te verdedigen. Nieuwe risico’s ontstaan door gebruik van AI, zoals het vergiftigen van trainingsdata en onverwacht autonoom gedrag van een AI-systeem.

Hackers hebben AI snel ontdekt als technologie om aanvallen op te zetten, betere phishing-emails te schrijven en slimmere computervirussen te bouwen. Generatieve AI is in staat aanvallen schaalbaarder te maken zonder dat ze minder persoonlijk zijn, waardoor bijvoorbeeld grootschalige effective spear-phishing-campagnes mogelijk worden.

De impact van AI is zo groot, dat het onverstandig is om de ontwikkeling enkel door commerciële motieven te laten sturen. Gelukkig hebben regelgevers in Europa dit goed begrepen en is er een sterke wetgeving gemaakt die de toepassing van AI reguleert, met als doel essentiële waarden, zoals privacy, te waarborgen.

Door de snelle toepassing van AI door aanvallers, de hogere snelheid en complexiteit van de wereld, en door nieuwe risico’s waartegen AI systemen beschermd moeten worden, staan IT-beveiligers voor een grote transformatie in hun vak. Een transformatie die enkel goed uitgevoerd kan worden door een combinatie van regelgeving, innovatie en de omarming van AI als wapen van verdedigers.

Deel via: