Kan AI binnenkort het menselijk brein overtreffen? Als je het medewerkers van OpenAI, Google DeepMind en andere grote techbedrijven vraagt, is het onvermijdelijk. Een nieuwe publicatie van onderzoekers van de Radboud Universiteit legt uit waarom die beweringen overdreven zijn en waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Computational Brain & Behavior.

Het creëren van kunstmatige algemene intelligentie (AGI) met cognitie op menselijk niveau is ‘onmogelijk’, legt Iris van Rooij uit, hoofdauteur van het artikel en hoogleraar Computational Cognitive Science, die leiding geeft aan de afdeling Cognitive Science and AI aan de Radboud Universiteit. Sommigen beweren dat AGI in principe mogelijk is, dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we computers hebben die kunnen denken zoals mensen denken. Maar het principe alleen is niet genoeg om het ook echt haalbaar te maken. Ons artikel legt uit waarom het najagen van dit doel een kansloze onderneming is, en een verspilling van grondstoffen en energiebronnen.’

‘Er zal nooit genoeg rekenkracht zijn om, met behulp van machinaal leren, AGI te maken die hetzelfde kan, omdat we door onze natuurlijke bronnen heen zouden zijn lang voordat we ook maar in de buurt zouden komen’, voegt Olivia Guest, co-auteur, toe.

Lees het hele bericht op de site van de Radboud Universiteit.

Beeld: DeviantArt
Deel via: