Rijst uit Suriname vertelt het verhaal van slimme gewasteelt met wereldwijde koloniale invloeden. Evolutiebioloog Marieke van de Loosdrecht vindt hiervoor historisch bewijs in het DNA.

Gewassen vertellen veel over de geschiedenis van volkeren wereldwijd. In het DNA zijn overal genetische sporen terug te vinden van de herkomst, zoals bij rijstvariëteiten uit Suriname. In de tijd van de trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte mensen is het telen van rijst daar snel populair geworden. Tot op de dag van vandaag telen hun nazaten, de Marrons, allerlei typen rijst. “Zij hebben hun eigen geschiedenis op de akkers staan”, ontdekte evolutionair bioloog Marieke van de Loosdrecht. “De Marronboeren, bijna allemaal vrouwen, zijn de hoeders van hun eigen geschiedenis én van een enorme variatie in rijst.”

Toch is niet alleen de geschiedenis interessant; het draait ook om de toekomst. De rijstvariëteiten uit Suriname kunnen beter tegen een stootje dan de wereldwijd meest geteelde rijstvarianten. Van de Loosdrecht: “De variëteiten van de Marrons kunnen overleven in veel moeilijkere klimaatomstandigheden. Deze mensen zijn experts in het verbouwen van rijst. Zij weten precies welke variëteiten het goed doen onder bepaalde ecologische omstandigheden.”

Lees meer op de site van Wageningen Universiteit.

A group of women plant paddy rice seedlings in a field near Sekong, Laos. 2007. Photo: Jim Homes / AusAID
Deel via: