Zorgt politiek Den Haag niet voor gedegen wet- en regelgeving om klimaatverandering tegen te gaan? Dan is het volgens onderzoeker Bonne van Hattum aan de rechter om zich hierover uit te spreken. Een Kamermeerderheid schaarde zich echter in februari achter een SGP-motie om te verkennen of rechters ‘nadere vereisten’ aan belangenclubs moeten stellen ‘met het oog op de representativiteit’. Groepsacties en massaclaims liggen dus onder vuur.

Van Hattum, onderzoeker en docent Privaatrecht en Financieel recht, in het bijzonder financiële massaclaims, Universiteit van Amsterdam, vindt het zorgelijk dat de motie brede steun kreeg in de Kamer, omdat extra restricties het indienen van massaclaims verder bemoeilijken. “We willen niet dat iedereen die boos is de hele tijd naar de rechter gaat’, verzekert ze. ‘Maar het is pas echt erg als je de schade die je lijdt niet kunt verhalen omdat je de tijd, kennis en het geld niet hebt om een individuele claim in te dienen. Het is ook mentaal zwaar om lang te strijden tegen een potentiële schadeveroorzaker in je eentje. De gang naar de rechter is dus al redelijk moeilijk voor de gemiddelde Nederlander. De drempel voor de toegang tot het recht moet juist omlaag en zeker niet omhoog op het gebied van groepsacties.”

“Rechters toetsen uiteindelijk wat we met elkaar hebben afgesproken en wat er in de wet staat. Daar hebben ze niet voor niks een podium voor gekregen: ze zijn ervoor geselecteerd en opgeleid. Je moet vertrouwen hebben in mensen en hun professie.”

Interview op de site van de UvA.

Foto: UvA
Deel via: