Vinden we de uitgang in het dementielabyrint? De ziekte van Alzheimer onthult meer en meer haar geheimen. We worden allemaal gezonder ouder en er wordt nieuwe medicatie ontwikkeld. Genoeg redenen tot optimisme, vindt internationale alzheimerautoriteit Bart De Strooper. Het lijkt alsof dementie nu eenmaal bij het ouder worden hoort, maar dat hoeft niet zo te zijn.

De Strooper is onderzoeker aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek en aan het Dementia Research Institute in Londen. Hij zag in zijn carrière de kennis over alzheimer evolueren.

“We begrijpen de moleculaire achtergrond van alzheimer al tamelijk goed. We weten dat de plaques klonters zijn van het eiwit amyloïde bèta; de kluwens worden gevormd door een ander eiwit – tau. De plaques verstoren de goede werking van de cellen en zorgen ervoor dat er kluwens tau zich op hun beurt in de cellen opstapelen. Het begint dus met amyloïde bèta. Voor de preventie van de ziekte moeten we dus onze pijlen op dat doelwit richten. Eenmaal de ziekte op gang is, moeten we proberen de ontsteking en de tau-kluwens te behandelen.”

Ondertussen zijn er geneesmiddelen die het proces afremmen:  “Het gaat om aducanumab, zijn opvolger lecanemab, en donanemab: geneesmiddelen die zich binden aan het eiwit amyloïde bèta, waardoor het afweersysteem de klonters herkent en kan opruimen. Bij patiënten die lange tijd een hoge dosis krijgen, lijkt de dementie te stabiliseren.”

Lees het uitgebreide verhaal op de site van de KU Leuven.

Deel via: