Voor het eerst is aangetoond dat zeelucht de immuniteit en weerstand tegen ziektes versterkt. Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de universiteiten van Gent en Antwerpen behandelden menselijke cellijnen in het lab met aerosolen afkomstig van opspattend zeewater. Hieruit bleek dat bacteriën en hun endotoxines aanwezig in die mini-druppeltjes inwerken op bepaalde receptoren en regulerende factoren van ons lichaam. Dit suggereert dat regelmatige blootstelling aan zeelucht lichamelijke reacties van het lichaam, zoals ontstekingen, tegengaat.
Het was al bekend dat wie binnen een afstand van vijf kilometer van zee woont, gezonder en minder gestresseerd is. Dit ‘kustgezondheidseffect’ is ook aan de Vlaamse kust aangetoond, en dit zowel onder normale omstandigheden als tijdens de COVID-19 pandemie. Mogelijke verklaringen zijn het stressverlagend effect van de zee, het feit dat deze omgeving aanzet tot sociaal contact en betaalbare sport en spel, en een lagere graad van vervuiling.
In deze studie is gekeken naar het effect van de aanwezigheid van mariene bacteriën en bioactieve stoffen – aanwezig in zeelucht – op menselijke celculturen. Deze ‘biogene hypothese’ stelt dat een regelmatige blootstelling aan bacteriën, virussen, schimmels en afgeleide stoffen nefaste lichamelijke reacties – zoals ontstekingen, diabetes, kanker – tempert. Het versterkt met andere woorden ons immuunsysteem. Ook in zee is heel wat microleven aanwezig. Golfwerking doet zeewater opspatten, met druppeltjes van 0,1-10 micrometer (mariene aerosolen) als gevolg.
Lees het hele bericht op de site van de VLIZ.