We moeten dit probleem bij de kern aanpakken, en dat is een publieke ruimte vol met ongezond eten. ‘Het is niet alleen minder eten en bewegen of zelfs een afvalpil’, stelt socioloog en overgewichtonderzoeker Christian Bröer. ‘Het perverse is dat we met die visie juist de markt in stand houden die overgewicht produceert.’

‘Als in Nederland bijna 60% van de bevolking, en 20% van de kinderen, met overgewicht kampt, is dit geen individueel probleem meer, maar een collectief probleem’, onderschrijft ook hoogleraar gezondheidsrecht Anniek de Ruijter. ‘De overheid heeft de verantwoordelijkheid om haar burgers te beschermen tegen ontwikkelingen in de omgeving die overgewicht veroorzaken. Zoals een toename van het aantal fastfood restaurants.’

Voor bedrijven geldt echter ook de vrijheid om te ondernemen? ‘Maar deze vrijheid wordt wel beperkt door het publieke belang. Wanneer een bedrijf in jouw buurt gif stort of de lucht vervuilt, dan moet de overheid ingrijpen. Zo is het ook met de voedselomgeving. De overheid bepaalt niet wat jij eet, maar moet er wel voor zorgen dat er in jouw buurt voldoende gezond eten te krijgen is. Anders is er sprake van een vervuilde voedselomgeving.’

Lees het hele stuk op de site van UvA.

Deel via: