Natuur op voorschrift, investeringen in groene infrastructuur, minder vleesconsumptie en een klimaatneutrale gezondheidszorg: het zijn maar enkele van de aanbevelingen die internationale wetenschappers in een nieuw rapport doen. “De toekomst van onze volksgezondheid is afhankelijk van de veerkracht van onze ecosystemen,” zegt prof. Hans Keune (UAntwerpen).
In Windhoek (Namibië) verzamelden de voorbije week vertegenwoordigers van bijna 150 landen op de elfde plenaire sessie van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES). Waar de IPCC-conferenties zich buigen over het klimaat en de klimaatverandering, focust IPBES op het behoud van de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten op aarde.
Voor de allereerste keer werd er ook naar biodiversiteit gekeken vanuit het gezondheidsperspectief. “Het One Health-principe staat daarbij centraal”, vertelt Hans Keune, professor aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UAntwerpen en coauteur van het IPBES-rapport. “Dat principe erkent dat de gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en pleit voor een geïntegreerde aanpak.”
“Het rapport roept op tot een integrale aanpak die verder gaat dan symptoombestrijding en gericht is op preventie, duurzaamheid en samenwerking tussen gemeenschappen, wetenschap en beleidsmakers. Er is nood aan een paradigmaverschuiving: van een reactief gezondheidsbeleid naar een preventieve aanpak die biodiversiteit centraal stelt. We moeten niet alleen ziekten bestrijden, maar ook de basis van onze gezondheid beschermen: onze ecosystemen.”
Lees het hele bericht op de site van de UAntwerpen.