Is het mogelijk om metaal te produceren op de maan? Of andere materialen waarmee we een permanente maanbasis kunnen bouwen? Daar voert professor Inge Bellemans van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur samen met haar team onderzoek naar. Als ze slaagt, plukt ook Moeder Aarde de duurzame vruchten. Want dan is er een manier om metaal te produceren zonder CO2-uitstoot.
“Samen met vier collega’s zoek ik de volgende vijf jaar uit hoe we op de maan uit maanstof bouwmaterialen zoals metaal of cement kunnen maken. Zolang dat niet mogelijk is, blijft de bouw van een permanente maanbasis een heikele onderneming. Bakstenen van de aarde naar de maan transporteren, bijvoorbeeld, is gewoon onbetaalbaar. Onze aardse productiemethodes kunnen we ook niet zomaar op de maan kopiëren, ook dat is onbetaalbaar en zo goed als onuitvoerbaar.
Staal is het eindresultaat van verschillende processen. In de eerste stap versmelten ijzererts en cokes in een hoogoven. Op de maan is geen spoor te vinden van steenkool, de basis voor cokes. Veel slimmer is het om er van nul te beginnen. De vraag is dus: welke grondstoffen zijn er op de maan aanwezig en hoe kunnen we die ter plaatse bewerken tot bruikbare materialen? Dat willen wij nu verder uitzoeken op basis van ons eerder onderzoek.
Als het ons lukt om enkel op basis van elektriciteit de metaal-zuurstofbinding van ijzeroxide te breken, blijft er metaal en zuurstofgas over. Zo’n voorraad zuurstofgas is op een maanbasis best nuttig voor de mensen die er wonen. De elektriciteit willen we dan weer opwekken met behulp van zonnepanelen.”
Lees het hele stuk op de site van de UGent.
Bekijk ook het interview met Yarin Eski over o.m. de exploitatie van de ruimte.
