In bepaalde gebieden in het Amazonegebied leven in bossen die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte. Dat is de boodschap van een nieuw artikel in het wetenschappelijke tijdschrift People and Nature van UvA-onderzoekers Crystal McMichael en William Gosling.
De veerkracht van bossen wordt behalve door regionale verschillen in klimaat, bodem en bodemwater en een diversiteit in types leefomgeving, waarschijnlijk ook bepaald door ‘ecologische erfenissen’ op lokale schaal. Sinds de menselijke bewoning in het Amazonegebied zo’n 6000 jaar geleden sterk toenam, hebben tropische bossen te maken gehad met brand, landbouw of toe- of afname van plantensoorten.
In bepaalde gevallen kan dat hebben geleid tot een lokale verschuiving naar plantensoorten met eigenschappen die hen beter bestand maken tegen bosbranden en droogte. In zulke veerkrachtige bossen komen tegenwoordig na verstoring de ecosysteemfuncties sneller weer terug.
Bericht met interview – en mogelijke toepassingen van deze nieuwe kennis – op de site van de UvA.