Een samenwerking tussen informaticus aan de Universiteit Utrecht Tamara Mchedlidze en sociologen van Tilburg University, heeft geresulteerd in European Values Maps: een interactieve website die wetenschappelijke data over sociale normen en waarden in Europa weergeeft op een innovatieve manier. Mchedlidze: “Mijn doel is om te onderzoeken of deze conceptuele kaarten bijdragen aan een vermindering van polarisatie.”

De kaart over gender(on)gelijkheid en nog eens drie andere, zijn gemaakt op basis van data uit de European Values Study (EVS). EVS is een grootschalige enquête onder leiding van Tilburg University, die sinds 1981 periodiek wordt herhaald. De studie geeft inzicht in de meningen en overtuigingen van Europeanen over onderwerpen zoals werk, het milieu of religie en ethiek. Verschillende academische disciplines gebruiken de data in hun onderzoek. Daarnaast verschijnt eens in de paar jaar de Atlas of European Values met een overzicht van de belangrijkste bevindingen. De data die zijn gebruikt om de kaarten te maken zijn dus niet nieuw.

De manier waarop European Value Maps de data visualiseert is wél nieuw. Doorgaans gebruikt men staafdiagrammen, scatterplots en geografische kaarten om sociologische data te representeren. Het gaat dan vaak om de resultaten van één vraag uit de enquête. Conceptuele kaarten daarentegen, laten de resultaten zien van verschillende vragen tegelijkertijd en zo krijgt de gebruiker een indruk van algemene opvattingen. Ze laten zogenoemde ‘opinion spaces’ zien: alle mogelijke manieren waarop mensen de enquête konden invullen.

Meer op de site van Universiteit Utrecht.

Deel via: