Drones kunnen allerlei nuttige taken uitvoeren maar vormen tevens een bedreiging voor de veiligheid. Voor dat laatste geval is er counterdronetechnologie. De ontwikkeling daarvan gaat snel en dat is hoognodig, bleek op 29 augustus tijdens de Counter Drone Conferentie in Katwijk.

Bescherming tegen ongewenste drone-acties vraagt om twee soorten technologie, namelijk detectie en protectie. Detectietechnologie voor drones (…) maakt vooral gebruik van radar, dus het terugkaatsen van radiogolven tegen de drone. Daarnaast zijn er optische-, geluids- en thermische opsporingsmethoden, en worden signalen opgevangen die de drone uitzendt om de bestuurder te laten weten waar hij zich bevindt en wat hij waarneemt.

Het beste is meerlaagse detectie, dus een combinatie van radar, een RF-detector (voor het radiosignaal) en een PTZ (pan/tilt/zoom, dus van afstand bestuurbare)-camera, vertelt Jasper Weijman van de Bavak Security Group. Dat geeft de mogelijkheid om niet alleen de locatie van de drone te bepalen, maar ook het type drone, het soort omgeving waarin deze vliegt en de locatie van de piloot.

‘Welke technologie je ook kiest, neem er niet te veel tijd voor. Het is een race, we kunnen niet wachten.’  loopt ten einde, aan het woord is Bram Oostvogel, voormalig officier bij het Korps Commandotroepen.

Lees het hele artikel op de site van De Ingenieur.

 

Deel via: