Door de klimaatverstoring kampen bananentelers met grote uitdagingen om hun plantages weerbaar te maken. Omdat bananen geen zaden hebben, zijn klassieke verbetermethoden niet mogelijk. Een onderzoeksteam van KU Leuven ontwikkelde een nieuwe manier om bananen genetisch aan te passen, zonder extra DNA aan de plant toe te voegen. Het reguleren van de CRISPR-technologie om gewassen te verbeteren wordt momenteel door de Europese Raad in overweging genomen.

Banaan is het belangrijkste fruitgewas wereldwijd en is een essentieel onderdeel van het dieet van meer dan 400 miljoen mensen in het Globale Zuiden. Omdat de bananen die wij eten geen zaden hebben, moeten boeren bananenplanten stekken voor het aanleggen van plantages. Hierbij wordt een stuk van de plant afgesneden en in de grond geplaatst waaruit een nieuwe plant zich vormt. Als resultaat zijn alle planten genetisch identiek.

“We moeten nieuwe en innovatieve manieren ontwikkelen om banaangewassen te beschermen tegen de uitdagingen van vandaag en morgen”, zegt professor plantenbiotechniek Hervé Vanderschuren. “Daarom zochten we naar een manier om het DNA van de banaan te wijzigen die kan voldoen aan de strikte Europese regelgeving rond het genetisch aanpassen van gewassen”.

Lees het hele bericht op de site van de KU Leuven.

Bananenstekjes
De KU Leuven heeft met 1.700 bananensoorten de grootste collectie ter wereld. Beeld: KU Leuven
Deel via: