Liesbeth Enneking (Erasmus School of Law) doet al twintig jaar onderzoek naar de juridische aspecten van verantwoord en duurzaam ondernemen. Ze kijkt naar nationale en internationale regels, convenanten en procedures die toezien op de betrokkenheid van bedrijven bij klimaatverandering, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen. Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op dit gebied is de Europese de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), ook wel de anti-wegkijkwet genoemd.
Deze wet ervoor zorgen dat bedrijven niet meer wegkijken van de schade aan mens en milieu die zij veroorzaken met hun activiteiten. Ook niet als het gaat om activiteiten van hun dochtermaatschappijen of ketenpartners. Enneking maakt als onafhankelijk lid deel uit van het OESO Nationaal Contactpunt voor Verantwoord Ondernemen (NCP). Het NCP is een klachtenmechanisme waar groepen of individuen, vaak uit het buitenland, terecht kunnen als ze vinden dat hun mensenrechten zijn geschonden of dat er milieuvervuiling heeft plaatsgevonden als direct of indirect gevolg van de activiteiten van Nederlandse multinationals.
Enneking: “Iedereen heeft de neiging om op zoek te gaan naar een zwart-wit-oplossing, maar die is er niet. De oplossing zal altijd een samenspel zijn van verschillende instrumenten: wetgeving, gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures, convenanten en samenwerking.”
Lees het hele bericht op de site van de EUR.