Sommige bacteriën vormen opvallend gekleurde, reflecterende kolonies. Met nieuwe genetische inzichten in hoe deze kleuren door bacteriën worden gevormd, is het een interdisciplinair, internationaal team van onderzoekers gelukt in beeld te brengen in welke leefomgevingen en bacteriegroepen zulke kleuren voorkomen.

De bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve materialen die gebruik maken van bacteriën om niet-duurzame kleurstoffen te vervangen.

De opvallende, intense kleuren die we kennen van vlindervleugels en pauwenveren zijn niet het resultaat van pigmenten of kleurstoffen. Ze ontstaan door minuscule, geordende structuurtjes die het licht op zo’n manier weerkaatsen dat er een levendig kleurenspel ontstaat. Dit fenomeen wordt dan ook structurele kleur genoemd. Bij structurele kleur zie je afhankelijk van de hoek waarop je kijkt vaak andere kleuren, een effect wat iriseren wordt genoemd. Structurele kleur komt wijdverspreid voor in de natuur, en dus ook bij bacteriën.

Lees het hele, fascinerende bericht op de site van de Universiteit Utrecht.

Bacteria en kleur: bijzaak?
Deel via: