Op 1 september benoemde de Universiteit Maastricht experimenteel natuurkundige Alessandro Bertolini tot bijzonder hoogleraar Gravitational Wave Detection Technologies. Bertolini is een wereldvermaard expert op het gebied van het onderdrukken van trillingen. Het is zijn taak om de spiegels van de Einstein Telescoop zo stil als maar mogelijk te houden. Samen met zijn collega’s streeft hij ernaar om die taak op een ongeëvenaard hoog niveau uit te voeren.
De onderzoeker werkt in Amsterdam, bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef), waar hij zijn experimenteel natuurkundig onderzoek runt, en in Maastricht, waar hij betrokken is bij de Einstein Telescoop en het prototype ET-Pathfinder.
In Amsterdam gaf Bertolini leiding aan een team van ingenieurs en natuurkundigen die het ophangsysteem voor de spiegels in de ET-Pathfinder ontwerpen en bouwen. In Maastricht zullen ze het systeem in het prototype integreren en onder operationele omstandigheden testen. Het ophangsysteem minimaliseert bewegingen van de spiegels als gevolg van externe trillingen. Dit is een kritiek onderdeel van de telescoop aangezien de spiegels haast onmeetbaar kleine bewegingen als gevolg van zwaartekrachtgolven moeten meten. De kleinste beweging van de spiegels gooit al roet in het eten.
Uiteindelijk kijken wetenschappers met de Einstein Telescoop naar het universum. Na voltooiing vormt het observatorium deel van een kleine groep telescopen die zwaartekrachtgolven detecteren. Één daarvan zou zelfs op de maan kunnen worden gebouwd. Bertolini begon zijn carrière als promovendus in Pisa, waar hij een seismometer ontwierp die nu geschikt blijkt voor gebruik in de Lunar Gravitational-Wave Antenne. “Het plan is om ultragevoelige seismometers op het maanoppervlak te plaatsen en te luisteren naar het trillen van de maan zodra er een zwaartekrachtgolf doorheen gaat.”
Het hele interview staat op de site van Maastricht University.