De duurzame productie van waterstof kan mogelijk efficiënter door slim gekozen zout aan het proces toe te voegen. Onderzoekers van het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek hebben in samenwerking met natuurkundigen van de Universiteit Twente ontdekt dat het type zout dat aanwezig is bij de productie van waterstof via elektrolyse de vorming van waterstofbelletjes beïnvloedt. Dat is interessant omdat bellenvorming invloed heeft op de efficiëntie van de waterstofproductie.
Koper en zijn collega’s hebben onderzocht hoe de waterstofbelletjes ontstaan en loskomen van de elektrode. Hun onderzoek verscheen in het vakblad Nature Chemistry. ‘Je wilt dat er kleine belletjes ontstaan die zo kort mogelijk aan het elektrode-oppervlak blijven plakken’, vertelt Koper. Belletjes werken namelijk isolerend, waardoor de elektrolyse cel minder goed stroom geleidt en je minder waterstof produceert.
Het gedrag van de belletjes werd nauwkeurig vastgelegd met de geavanceerde camera’s van de Twentse onderzoeksgroep van Detlef Lohse en Dominik Krug. Toen bleek dat er niet één bel ontstaat, maar een tapijtje van kleinere belletjes, met daar bovenop een grotere bel die gevoed wordt door de kleinere.
Lees dit stuk over klassieke natuurkunde op de site van de Universiteit Leiden.