Wetenschappelijk onderzoek is meestal niet alleen het werk van een individuele wetenschapper maar van een team. Sommige onderwerpen en uitdagingen zijn daarnaast zo groot en complex dat ze multidisciplinaire oplossingen vereisen. Aan de EWI-faculteit – Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica – werkt een bijzondere groep wetenschappers aan de overstap naar duurzame energie. In een longread spreekt de TU Delft met Peter Palensky, hoofd van de afdeling Electrical Sustainable Energy, en Laura Ramírez Elizondo, universitair hoofddocent micro-grids, over de belangrijke rol die is weggelegd voor energy hubs in de energietransitie.
De grote uitdaging voor de energiesector was altijd: energie zowel goedkoop als betrouwbaar maken. Dit is het dilemma waar engineers al decennia aan werken, schetst Peter Palensky de situatie. “En het líjkt een soort van gelukt: uiteindelijk zijn we allemaal gewend geraakt aan een betrouwbare en min of meer betaalbare stroomvoorziening. Maar er is een grote maar: de enige reden dat energie betaalbaar is, is dat we niet de werkelijke prijs betalen. We maken gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee maken we de aarde kapot – en de prijs daarvan wordt niet mee gerekend.”
Er is een belangrijke derde voorwaarde bijgekomen: behalve betaalbaar en betrouwbaar moet energie schoon of duurzaam zijn. Het dilemma is een trilemma geworden, aldus Palensky. “Het goede nieuws is: we hebben een oplossing gevonden, bijna een wonder: hernieuwbare energie. De energie van de wind en de zon is goedkoop, gratis zelfs, het is heel betrouwbaar want je hebt altijd wel ergens wind of zon, het hoeft dus niet geïmporteerd te worden; en het is schoon. Alle echte experts in de energiesector, over de gehele wereld, zeggen hetzelfde: dit is de enige weg. Het is de enige manier om de aarde te redden, om de opwarming van het klimaat te stoppen, én onszelf van stroom te blijven voorzien. Helemaal stoppen met fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie voor iedereen, overal ter wereld, altijd, bijna gratis.”
Lees de hele longread op de site van de TU Delft.