Waarom heeft een ondergrondse telescoop überhaupt spiegels nodig? Gewone telescopen vangen licht op van sterren en sterrenstelsels, maar de Einstein Telescope werkt anders. Hij meet zwaartekrachtsgolven die hem een bijna onmeetbaar klein beetje oprekken. Dit oprekken meten de wetenschappers door laserstralen tussen perfecte spiegels te weerkaatsen.
“Het effect van een zwaartekrachtsgolf op de telescoop is zó ontzettend klein dat zelfs de kleinste verstoring de golf onzichtbaar maakt,” zegt Jessica Steinlechner, natuurkundige bij de Gravitational Waves and Fundamental Physics-groep van de Universiteit Maastricht. Hoe klein precies? Ze heeft het over de bewegingen van individuele atomen op het spiegeloppervlak.
Om deze minieme verstoringen te voorkomen, moet de spiegel aan cruciale eigenschappen voldoen. De trillingen (‘mechanical loss’) moeten minimaal zijn, de thermische ruis minimaal (door extreem af te koelen), en de spiegel moet extreem reflecterend zijn (99,9999% ipv 90% bij een normale badkamerspiegel).
