Natuurkundige Peter Dung startte onlangs als coördinator van een project waarin methoden worden ontwikkeld om de dialoog te faciliteren tussen de belangrijkste spelers in de groene waterstofindustrie. “Academisch en praktisch gezien ben ik steeds meer bezig met de studie van complexe systemen en hun oplossingen. Voor mij is het groene waterstofdebat precies een voorbeeld van zo’n systeem.”
De productie, opslag, transport en consumptie van groene waterstof ontwikkelen zich razendsnel. Het ontbreekt belangrijke spelers echter aan een goed beeld van de aspecten die hiermee samenhangen, vindt Dung. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk wat de mogelijke impact is van offshore waterstoffabrieken op waterschaarste en mariene ecosystemen. Daarnaast vergeten ondernemers die van plan zijn groene waterstof uit het mondiale Zuiden te importeren vaak de sociale, economische, milieu- en ethische implicaties.
“Dit vraagstuk vereist een holistische denkwijze, waarin betrokkenen zich niet richten op de afzonderlijke delen, maar op het geïntegreerde geheel.” Hij benadrukt dat deze benadering openheid vergt voor verschillende perspectieven, aangezien het groene waterstofdebat vol complexiteiten en nuances zit.
Lees het hele stuk op de site van de UU.