In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. De uitstoot van broeikasgas moet daarvoor worden teruggedrongen. In sommige sectoren, zoals de bouw en landbouw, is nul uitstoot echter niet haalbaar. Dr.ir. David Vermaas wil daar een oplossing voor vinden en ontwikkelt in Delft technologie om CO2 uit de lucht te halen. Dat is een race tegen de klok. “Deze technologie hadden we eigenlijk al jaren eerder moeten hebben. Die tijd moeten we nu inhalen.”
“Voor het afvangen van CO2 uit de lucht gebruiken we water en een bipolair membraan”, legt David Vermaas uit. “Wanneer je daar spanning op zet dan maakt die van het water zuur en base zonder dat je chemicaliën nodig hebt. Daarmee vangen we CO2 uit de lucht. Daarna veranderen we de zuurgraad van het water van een base oplossing naar een zure oplossing. Je krijgt dan een vloeistof met een oververzadigde CO2 concentratie, een soort Spa Rood. De CO2 die daaruit omhoog komt vangen we op, en we gebruiken de oplossing opnieuw en opnieuw om meer CO2 uit de lucht te vangen.”
In het lab van Vermaas staat een werkende CO2-capture opstelling met een capaciteit van 1 kg per dag. “Deze opstelling laat zien dat het mogelijk is. Nu moeten we de meest cruciale onderdelen gaan verbeteren. Ten eerste het membraan waarmee we zuur en base maken. Dat kan nog veel energie-efficiënter en met een hogere productiecapaciteit. Het tweede verbeterpunt is hoe we de vloeistoffen en de lucht samenbrengen. Er zit niet zo heel veel CO2 in de lucht, slechts 0,04 procent. Je hebt dus heel veel volume lucht nodig voor 1 volume vloeistof. We werken aan nieuwe efficiëntere ontwerpen voor de vloeistof-lucht-contactor.”
Lees het hele stuk op de site van de TU Delft. Dit onderzoek is onderdeel van ‘Tech for impact’. Bekijk ook de andere bijdragen.