De complexe wisselwerking tussen media, democratie en technologie is in het steeds veranderende sociale landschap van de 21e eeuw een centraal thema geworden. De opkomst van digitale platformen, waarop verschillende meningen en perspectieven een stem krijgen, heeft de verspreiding van informatie gedemocratiseerd. Dit heeft de diversiteit aan stemmen en perspectieven vergroot, maar ook geleid tot bezorgdheid over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van informatie.

Het vertrouwen in traditionele nieuwsleveranciers en andere bastions in de samenleving brokkelt af. Het is cruciaal dat we meer inzicht krijgen in de omstandigheden waaronder het gebruik van technologie de democratie kan versterken of juist bedreigen, vanuit wetenschappelijk, maatschappelijk én politiek perspectief. Wetenschappers aan de UvA zetten hier met hun onderzoek op in.

Postdoctoraal onderzoeker Sophie Morosoli: “In de VS bijvoorbeeld is het vertrouwen in de reguliere media weggevaagd, vooral onder mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Hoe kan dat vertrouwen worden hersteld nu het medialandschap steeds gefragmenteerder wordt?”

Lees het hele, uitgebreide verhaal op de site van de UvA.

De opkomst van digitale platformen, waarop verschillende meningen en perspectieven een stem krijgen, heeft de verspreiding van informatie gedemocratiseerd. Maar het heeft ook geleid tot bezorgdheid over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van informatie. Het vertrouwen in traditionele nieuwsleveranciers en andere bastions in de samenleving brokkelt af. Het is van groot belang dat we meer inzicht krijgen in de omstandigheden waaronder het gebruik van technologie de democratie kan versterken of juist bedreigen. Wetenschappers aan de UvA zetten hier met hun onderzoek op in.

Vertrouwen

Postdoctoraal onderzoeker Sophie Morosoli: “In de VS bijvoorbeeld is het vertrouwen in de reguliere media weggevaagd, vooral onder mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Hoe kan dat vertrouwen worden hersteld nu het medialandschap steeds gefragmenteerder wordt?

Lees het hele, uitgebreide verhaal op de site van de UvA.

Beeld: Camilo Rueda Lopez
Deel via: