Wat is de impact van AI op journalistiek? Tijdens de World Press Freedom Days, van 5 tot 7 mei in Brussel, focust Unesco op de risico’s van AI op persvrijheid. Tawfik Jelassi, adjunct directeur-generaal voor communicatie en informatie bij Unesco, is bezorgd: “Het risico op desinformatie is vandaag het grootste mondiale risico, vóór geweld, en vóór klimaatopwarming.”

Jelassi: “In januari bestempelde het World Economic Forum in Davos het risico op desinformatie als het grootste mondiale risico, vóór klimaatverandering, vóór geweld, vóór wat dan ook. Desinformatie heeft namelijk gevolgen voor ons allemaal. We zagen het afgelopen december in Roemenië. Het Hooggerechtshof moest de uitslag van de presidentsverkiezingen annuleren, omdat digitale platforms illegaal werden gebruikt om onbesliste kiezers te beïnvloeden.”

“In 2021 zei de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, de Filipijnse journaliste Maria Ressa: ‘Zonder feiten is er geen waarheid. En zonder waarheid is er geen vertrouwen. En zonder vertrouwen hebben we geen gedeelde realiteit op basis waarvan we kunnen handelen.’ Het controleren van feiten vormt de hoeksteen van de samenleving. Zo is drie jaar geleden het initiatief Towards an internet of trust ontstaan. Nadat we input verzamelden van stakeholders uit meer dan 130 landen, publiceerden we een jaar geleden de UNESCO-richtlijnen voor het bestuur en de regulering van digitale platformen. Daarin gaat het over principes als transparantie en toezichthoudende instanties. Die moeten alle belanghebbenden in het informatie-ecosysteem volgens ons respecteren, zodat gebruikers de informatie die ze online vinden, weer kunnen vertrouwen. Ondertussen worden deze richtlijnen in een aantal landen, met name in het globale zuiden, geïmplementeerd. UNESCO is dan misschien geen regelgevende instantie, we kunnen wel optreden als facilitator om wereldwijd de verschillende partijen rond de tafel te brengen.”

Lees het hele interview op de site van de VUB.

Vlag van Unesco
Deel via: