Mooi dossier op de site van KU Leuven over digitale tweelingen. Dat zijn virtuele replica’s van werkelijke objecten, die constant bijgewerkt worden met informatie over hun fysieke tegenhangers. KU Leuven-onderzoekers werken onder andere aan digitale dubbelgangers van windturbines, appels en het menselijk hart.

Door alle mogelijke informatie – van wetenschappelijke kennis tot en met realtime meetgegevens – over een fysiek object te verzamelen, kan nu van eender wat een digitale tegenhanger gebouwd worden. En die virtuele kopie wordt continu bijgewerkt met nieuwe informatie van sensoren op het fysieke object. Daardoor kunnen technici en ingenieurs bijvoorbeeld de trillingen van een vliegtuigmotor live meten en ingrijpen bij vroege tekenen van slijtage.

Hoewel digitale dubbelgangers zijn ontstaan in de wereld van de machinebouw, kunnen ze ook toegepast worden op al wat leeft en groeit. De onderzoeksgroep Naoogsttechnologie onder leiding van professor Bart Nicolaï bouwde een heuse online bibliotheek uit, met digitale modellen van fruit en groenten.

Een digitale tweeling van ons hele lichaam – onze eigen avatar – is zeker nog niet aan de orde, maar wel een stukje ervan: een digitaal hart. Aan het Departement Wiskunde van Kulak werkt de onderzoeksgroep HeartKOR van professor Hans Dierckx aan digitale harten met ritmestoornissen.

Na de introductie van verschillende soorten digitale tweelingen brengt Leuven ook een pagina over de valkuilen.

 

 

 

Deel via: