De dooi van permafrost vormt geen ’tipping point’ voor het wereldwijde klimaat. Dat is de conclusie van een internationale groep wetenschappers, waaronder aardwetenschapper Moritz Langer van de VU. Permafrost dooit in lijn met de opwarming van de aarde. ‘Er is geen veilige marge waarbinnen de aarde kan opwarmen, zoals een tipping point suggereert.’
Permafrost, permanent bevroren bodems, slaan grote hoeveelheden organische koolstof op in de vorm van dood plantaardig materiaal. Wanneer permafrost ontdooit beginnen micro-organismen het af te breken, waardoor die koolstof in de atmosfeer vrijkomt als koolstofdioxide en methaan.
Regionale kantelpunten
De dooi van permafrost wordt vaak afgeschilderd als een kantelpunt in het wereldwijde klimaatsysteem: een tikkende tijdbom die afgaat zodra de opwarming van de aarde een bepaald niveau heeft bereikt. Maar de onderzoekers stellen in Nature Climate Change dat dat beeld niet klopt. Wel zijn er vele lokale en regionale kantelpunten die op verschillende tijdstippen ‘omslaan’. De effecten hopen zich dus op, en permafrost ontdooit geleidelijk door klimaatverandering.
Lees het hele stuk op de site van de VU.