Hoewel medische centra dagelijks echografie gebruiken, kon deze technologie tot nu toe geen lichaamsweefsels op het niveau van cellen bekijken. Fysici van de TU Delft hebben een microscopietechniek ontwikkeld op basis van ultrageluid die haarvaten en cellen in levende organen zichtbaar maakt—iets wat voorheen niet mogelijk was.

Een team van wetenschappers van de TU Delft, het Nederlands Herseninstituut en Caltech is erin geslaagd om specifiek gelabelde cellen in 3D in beeld te brengen met ultrageluid. Voor het eerst hebben ze levende cellen in hele organen afgebeeld in een volume zo groot als een suikerklontje. Huidige lichtmicroscopen vereisen daarentegen vaak niet-levende monsters voor de beeldvorming, zegt Heiles. “Het relevante monster of orgaan moet worden verwijderd en verwerkt, waardoor je de mogelijkheid verliest om activiteit van cellen in de loop van de tijd te volgen.”

De sleutel tot deze innovatie in echografie—een methode die Nonlinear sound sheet microscopy heet—was de ontdekking van een geluidsreflecterende sonde die is ontwikkeld in het Shapiro Lab van Caltech. Heiles: “Deze sonde is een met gas gevuld blaasje op nanoschaal dat oplicht in echobeelden, en zo cellen zichtbaar maakt. Deze blaasjes hebben een omhulsel van eiwitten en we kunnen ze zo ontwerpen dat we hun helderheid in beelden kunnen afstemmen. We hebben deze gasblaasjes gebruikt om kankercellen te volgen.”

Lees het hele verslag op de site van de TU Delft.

De cover van Science
Deel via: