Bedienen we binnenkort onze tv’s, tablets en smartphones – maar bijvoorbeeld ook de multimediaconsole in onze auto – met handgebaren? Inton Tsang, senior research scientist bij IDLab (een imec-onderzoeksgroep aan UAntwerpen en de UGent) denkt van wel. Inton is gespecialiseerd in het onderzoek naar slimme radarsystemen, en ziet ‘gesture recognition’ (of gebarenherkenning) als een veelbelovende toepassing. Op de site van imec beantwoordt hij vragen over het potentieel ervan, en over de onderliggende technologische bouwblokken.

“Op het internet circuleren tal van grappige filmpjes met in de hoofdrol digitale assistenten die gesproken commando’s hopeloos verkeerd interpreteren. Het is exemplarisch voor de uitdagingen waarmee stemherkenningssoftware zich geconfronteerd ziet. De vraag die ik en mijn collega’s proberen te beantwoorden, is: wat als slimme technologie menselijke lichaamstaal zou kunnen herkennen en interpreteren? Het zou de communicatie tussen mens en machine eenvoudiger en intuïtiever maken, en in heel wat domeinen – zoals gaming, virtuele en augmented reality, maar ook robotica – voor een revolutie kunnen zorgen. (…)

De keuze voor een (video)camerasysteem om aan gebarenherkenning te doen, ligt voor de hand. Maar uiteindelijk willen we een oplossing ontwikkelen die efficiënt én in alle omstandigheden haar werk doet, en dan heeft radartechnologie een streepje voor.

Eigenlijk combineren radarsystemen het beste van twee werelden. Door de snelheid waarmee ze werken, zijn ze enerzijds in staat om de meest subtiele handgebaren te detecteren. En bovendien presteren ze ook bij een minder goede zichtbaarheid, zoals ‘s nachts, bij felle zon, regen, hagel en sneeuw. Wist je trouwens dat radarsensoren zelfs aan gebarenherkenning kunnen doen wanneer ze zich achter een glazen, plastic of papieren scherm bevinden? Ze kijken er moeiteloos dwars doorheen.”

Lees verder op de site van imec.

 

Deel via: