Hoe is het gesteld met de wereldwijde populaties van parasieten zoals luizen, teken, lint- en rondwormen? Hoe kunnen we ze beter monitoren en welke uitdagingen en positieve aspecten brengen deze soorten met zich mee? Om op die vragen een antwoord te krijgen start de natuurbeschermingsorganisatie IUCN, bekend van het opstellen van rode lijsten van bedreigde diersoorten, een wereldwijde expertgroep rond parasieten. Universiteit Hasselt is hierin Europese coördinator en ondersteunt wereldwijde acties.

“Het verhaal over een Australische vrouw met een levende worm in haar hersenen, enkele maanden geleden. Ja, ik begrijp goed dat dat de meeste mensen doet gruwelen”, begint prof. dr. Maarten Vanhove van het Centrum voor Milieukunde. “En dat zal ook wel gebeuren bij de gedachte aan lintwormen, bedwantsen, horzels of bloedzuigers. Toch, tenminste wanneer zij geen mensen of huisdieren besmetten, zijn al deze parasietsoorten in de natuur van grote biologische waarde. Ze spelen een ontzettend belangrijke rol in ons ecosysteem want ze reguleren soorten, zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit en zijn een waardevolle indicator om te weten hoe het met onze planeet gesteld is. Parasieten zitten eigenlijk al veel te lang in een vergeethoek en met deze expertengroep wil het IUCN (International Union for Conservation of Nature) daar verandering in brengen.”

Over parasieten heeft het IUCN tot nu amper onderzoek gedaan. En dat terwijl dit de meest talrijke organismen op aarde zijn. “Iedere diersoort op aarde heeft namelijk wel één en vaak meerdere soorten parasieten die hen als gastheer gebruiken. Vaak zijn ze specifiek aan hun gastheer en kunnen parasieten verschillen van bepaalde locatie of orgaan op of in hun gastheer. Zo kunnen vogels bijvoorbeeld andere soorten luizen op hun kop hebben dan in hun vleugels of op hun poten”, zegt UHasselt-prof. dr. Nikol Kmentová.

“Parasieten zijn erg waardevol voor de biodiversiteit en voor de ecosystemen op de aarde”, benadrukt dr. Tiziana Gobbin, Programme Officer van de Parasite Specialist Group aan Universiteit Hasselt. Zo toonde een grootschalig Amerikaans onderzoek in riviermondingen in California eerder al aan dat de biomassa van één groep parasieten (trematoden of zuigwormen) in dat gebied groter was dan het gewicht van alle vogels die er in dat gebied aanwezig waren.

Lees het volledige bericht op de site van UHasselt.

 

 

Beeld: UHasselt
Deel via: