Volgens filosoof Susan Neiman bedreigt het woke-denken de linkse eenheid. Ze schreef er het boek ‘Left Is Not Woke’ over. Ze was te gast bij Radboud Reflects in Lux. “Woke komt voort uit progressieve gevoelens, maar het wordt gevoed door reactionaire theorie.”

Woke is, volgens de in Berlijn woonachtige Amerikaanse, te veel bezig met gemarginaliseerde personen en het juiste taalgebruik. Ook is woke inconsequent in de zoektocht naar gerechtigheid en concludeert woke-denken dat de hele geschiedenis crimineel is, volgens Neiman. Ze laat in haar boek zien hoe het woke-denken gebruik maakt van het gedachtegoed van denkers die juist tegen hun doelen ingaan. Left Is Not Woke is daarmee veel minder een aanval op woke en meer een pleidooi voor het Verlichtingsdenken, naast felle kritiek op filosofen Michel Foucault en Carl Schmitt.

“Foucault staat aan de basis van woke. Hij is de meest geciteerde denker in de postkoloniale wetenschap. Zijn theorie dat er geen verschil is tussen recht en macht, dat alles macht is, vind ik een gevaarlijk argument. Naast dat het een presocratische discussie is waar hij op voortborduurt, is het niet links. Alle vooruitgang zou uitlopen in een andere vorm van dominantie. Daarnaast bekritiseer ik Carl Schmitt, die net zo goed de burgerlijke, liberale maatschappij aanviel. Je kunt je bij die theorie aansluiten, maar het gaat je niet verder helpen.’

Vox had een gesprek met Neiman, voorafgaand aan de lezing. Dat interessante gesprek is op Voxweb te lezen.

Foto: James Starrt
Deel via: