Onder het oppervlak van de zee zijn er voortdurend stromingen van het water, als gevolg van de getijdenwerking. Nu blijkt het mogelijk daaruit duurzame energie te winnen met de zogeheten TidalKite. Dat is een heen-en-weergaande ‘onderwatervlieger’, waarmee uit de trekkracht elektriciteit wordt opgewekt in de Waddenzee. RUG-hoogleraar Eize Stamhuis en zijn collega’s zijn vanaf het begin bij het project betrokken en hebben meegeholpen deze Nederlandse uitvinding van SeaQurrent verder te ontwikkelen en te verfijnen.
Het idee om met een onderwater-vlieger energie te oogsten uit getijdestromingen komt van Youri Wentzel. Hij is de oprichter en nu CTO van
SeaQurrent, die de TidalKite produceert en toepast. De potentie van het project is enorm: een onuitputtelijke bron van groene energie, die het milieu amper belast. Op den duur zouden meerdere onderwatervliegers kunnen voorzien in circa 50% van het energiegebruik van de Waddeneilanden.
Stamhuis heeft soortgelijke uitvindingen op zijn naam heeft. Hij is adjunct-hoogleraar Experimentele Mariene Zoölogie en Biomimetica, wat zoveel wil zeggen dat hij als bioloog en fysicus kijkt naar bijzondere kenmerken van dieren om deze toe te passen in technische innovaties. Zo heeft hij de vleugelslag van de albatros bestudeerd en de techniek van deze vogel gebruikt om de bladen van een windmolen efficiënter te maken.
Lees het hele bericht op de site van de RUG.
