Jan Rabaey, CTO bij imec, en Pieter van Nuffel, journalist, schreven: Chips. Hoe digitale technologie de wereld verandert (Academia Press, 2024).
Het boek krijgt te weinig aandacht in Nederland. Het is goed geschreven, en er komt veel samen: de geschiedenis van de computer en de exponentieel groeiende rekenkracht (de wet van Moore), de geschiedenis van imec en ASML, wat chips allemaal mogelijk maken (videospellen en ChatGPT), geopolitiek, en een vooruitblik op de toekomst.
We zijn wellicht te weinig trots op het feit dat het ‘chiplabo van de wereld’ in Vlaanderen staat en dat de Nederlands-Vlaamse tandem van imec en ASML de drijvende kracht achter de innovatie in de chipindustrie is.
De invloed van de digitalisering wordt goed beschreven. Het ‘Kodak-moment’ is berucht – en er komen er nog meer door de stijgende rekenkracht. De journalistiek gaat de invloed binnenkort beleven, en ook terreinen als customer service en onderwijs zullen een Kodak-moment kennen: ook langdurige hegemonieën gaan ten onder.
“Only the paranoid survive”, zei de intel-oprichter.
Lees dit boeiende verslag – niet ieder decennium staan Nederland en Vlaanderen ergens mee aan de top.