De hersenen van mensen onder invloed van psilocybine, de actieve stof in psychedelische ‘magische paddenstoelen’ en truffels, reageren fundamenteel anders op visuele prikkels. Dit ontdekte neurowetenschapper Marco Aqil. Tot nu toe was er in Amsterdam geen neurowetenschappelijk onderzoek gedaan met psychedelische stoffen.

Aqil ontwikkelde eerst een wiskundig model dat in staat is een breed scala aan hersenreacties vast te leggen met één enkele vergelijking. Tijdens de studie ondergingen twintig deelnemers drie sessies waarin ze placebo, 5 milligram en 10 milligram psilocybine kregen toegediend in willekeurige volgorde. Terwijl ze in een MRI-scanner lagen, voerden ze visuele tests uit. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat deelnemers die psilocybine hadden ingenomen, andere hersenreacties vertoonden: “We observeerden dat visuele ‘surround surpressions’ werd verminderd door psilocybine. Normaal gesproken reageren hersenen sterk op onze context, de omgeving waar we ons bevinden. Die onderdrukt dan bepaalde visuele prikkels. Maar onder invloed van psilocybine was dit effect verminderd. We zagen een andere hersenactiviteit bij deze groep.”

Dit komt overeen met anekdotische verhalen van gebruikers van deze middelen. Zij beschrijven vaak dat ze “vrijere gedachten” ervaren en meer associatief denken.

Lees het hele bericht op de site van de VU.

Deel via: