Interview met Jules Ellis in het Open Magazine van de Open Universiteit over zijn leerstoel Theorie en methoden in de psychologie aan de
faculteit Psychologie:

“Mensen zijn bijzonder ingewikkeld en divers. Zonder wetenschappelijke methoden zijn conclusies over jezelf en anderen vaak vertekend. Om rekening te houden met die variaties, heb je statistische technieken nodig. Maar die sluiten vaak niet goed aan bij het menselijk denken. Niet bij het denken van de onderzochte personen; de wiskundige modellen passen niet per se goed bij de psychologische processen die je onderzoekt. En ook niet bij het denken van de onderzoekende personen; statistiek is moeilijk en vaak tegenintuïtief, waardoor je gemakkelijk en onbedoeld fouten maakt. We moeten dus continu een balans zoeken tussen eenvoud en accuraatheid. Dat houdt het spannend. Maar de belangrijkste reden dat ik dit vakgebied ooit heb gekozen, is de breedte ervan. Ik kan me met alle gebieden binnen de psychologie bezighouden.”

“In een experiment uit 1973 liet Storms zien dat de verklaringen die mensen geven voor hun eigen gedrag veranderen als zij videobeelden zien van dat gedrag. Bizar toch? Je kunt dus niet zomaar vertrouwen op verklaringen die iemand voor het eigen gedrag geeft. Mede daarom moeten we gedrag van mensen systematisch onderzoeken.”

Lees het hele stuk in het Open Magazine, waar ook tal van andere interessante interviews staan.

Beeld: M.D. Storms, 1973
Deel via: