Hoe kan de academische wereld omgaan met de nieuwe politieke werkelijkheid in de Verenigde Staten? Daarover bogen zich 4 april 2025 bestuurders, docenten, onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden in het Kamerlingh Onnes Gebouw. ‘Geef je niet bij voorbaat gewonnen, verdedig de academische vrijheid.’

Twee dingen vallen op bij de Leidse bijeenkomst, een initiatief van universiteitshistoricus Pieter Slaman: de wil om concrete oplossingen te vinden, en de invloed die de Amerikaanse omslag nu al heeft op Leiden en Den Haag.

In het Kamerlingh Onnes Gebouw rector magnificus Hester Bijl nog vier sprekers een eerste aanzet tot een gestructureerde omgang met de beperkingen vanuit Amerika. Het is een typisch Leidse aanpak, stellen de aanwezigen na afloop vast: geen algemeen statement maken, maar vragen stellen, zorgen uiten en discussiëren.

Hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde Martine de Vries, ziet de gevolgen van het Amerikaanse beleid reeds in de praktijk. Er zijn financiële hindernissen, omdat zo’n 80 procent van het budget van de National Institutes of Health (NIH), de grootste financier van medisch onderzoek ter wereld, is bevroren. Het LUMC blijft zo zitten met onkosten die niet vergoed worden. Maar er zijn ook persoonlijke gevolgen: beurzen worden geweigerd en publicaties ingetrokken. En dan zijn er de zorgen over de betrouwbaarheid van onderzoeksdata. PubMed, een van de belangrijkste databases voor publicaties uit de medische en gezondheidswetenschappen, is een Amerikaanse overheidsinstelling.

Lees het hele verslag op de site van de Universiteit Leiden

Cover van boek van Timothy Snyder over tirannie
Les 1: Do not obey in advance
Deel via: