Karen Scrivener is hoofd van het Construction Materials Laboratory van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Ze levert betekenisvolle bijdragen aan het duurzamer maken van de bouwwereld. Ze ontvangt donderdag 13 juni een eredoctoraat van de TU/e.
“Ik was gefascineerd door materialen, en omdat beton zo veel wordt gebruikt, vroeg ik me af wat er nodig was om dat materiaal toekomstbestendig te maken,” zei ze. “Ik vond de antwoorden destijds niet binnen de wetenschap, dus ben ik overgestapt naar de industrie. Daar besefte ik dat niemand het echt wist. Maar inmiddels heb ik de kloof tussen die twee werelden kunnen overbruggen door een consortium op te richten dat tot de kern van de zaak.” De bundeling van krachten en kennis binnen het consortium wierp zijn vruchten af en leverde vooral de uitvinding van de LC3-technologie (kalksteengecalcineerd kleicement) op. Hierdoor wordt de CO 2 -intensiteit van cement tot wel veertig procent verlaagd.
Haar advies is daarom om realistische verwachtingen en doorzettingsvermogen te hebben en die visie langzaam maar zeker te veranderen. ‘Tien jaar geleden kregen we in India ook te horen dat ze onze ideeën niet nodig hadden.’ Nu vinden ze het fantastisch. Omdat we hebben laten zien dat duurzame materialen net zo goed en betrouwbaar zijn als de reguliere varianten.”