Op 11 juni overhandigde het YoungXperts team een manifest aan Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten over het jongerenperspectief op de klimaatcrisis. Onderzoekers van het jongerenplatform YoungXperts (onderdeel van het Erasmus SYNC Lab) onderzochten het perspectief van jongeren op de klimaatcrisis. Jongeren (12 – 28 jaar) ervaren in hun dagelijks leven namelijk niet alleen problemen, maar zien ook vaak de oplossingen.
De meeste jongeren zijn zich bewust van klimaatverandering; 79% geeft dit aan in een online enquête. Ongeveer 56% van de jongeren onderneemt in hun dagelijks leven acties tegen de klimaatcrisis, zoals de verwarming lager zetten of minder spullen kopen. Een deel van de jongeren ervaart door de klimaatcrisis een lager mentaal welzijn en maakt zich zorgen over de toekomst. Het manifest toont echter dat jongeren ‘agents of change’ kunnen zijn door hun zorgen om te zetten in actie. Ze willen graag samenwerken met anderen voor het klimaat en merken dat samen praten of actie ondernemen helpt hun zorgen te verlichten.
De jongeren die weinig of geen actie ondernemen, geven aan dat dit komt doordat ze weinig kennis hebben over klimaatverandering en het niet als crisis zien. In sommige jongerenpanels kwam aan bod dat klimaatproblemen niet worden besproken op school, en jongeren vragen zelf om het verplicht stellen van klimaatonderwijs op de middelbare school.
Lees het hele bericht op de site van de EUR.