Hoe passen we onze dijken aan zodat ze ons in de toekomst kunnen blijven beschermen? Een team wetenschappers heeft het gebruik van zoden onderzocht. Deze historische techniek kan de Nederlandse dijken op klimaatverandering voorbereiden, én zorgt voor vergroening.
In de komende jaren moet er in Nederland zo’n 2000 kilometer dijk worden versterkt. Een manier om dijken aanpasbaar te maken aan klimaatverandering, en tegelijkertijd te vergroenen, is door begroeiing op de dijk te combineren met het voorland (kwelder of schor aan de buitenzijde van de dijk). Wetenschappers hebben onderzocht of dit mogelijk is met zoden, en hoe snel dat een sterke dijk oplevert.
“We hebben letterlijk ‘zoden aan de dijk’ gezet,” vertelt Kim van den Hoven, onderzoeker bij Wageningen University & Research. “Zoden bestaan uit lappen grond met grassen en kruiden, inclusief hun wortels. Bijvoorbeeld uit een nabijgelegen polder. Vroeger werden ze gebruikt als bouwmateriaal voor dijken, maar ook om een kapotte dijk snel te kunnen herstellen.”
Lees het hele stuk op de site van de WUR.