Start-ups gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om voedselsystemen duurzamer te maken. Hoogleraar Ioannis Athanasiadis wil dit soort bedrijven ondersteunen met een Europese testfaciliteit.
De start-up Orbisk heeft een monitoringsysteem voor voedselverspilling ontwikkeld die horecaondernemingen boven hun afvalbak kunnen hangen. Een slimme camera geeft, in combinatie met een weegschaal, inzicht in de voedselverspilling. Als gevolg kunnen de ondernemers slimmer inkopen en daarmee hun duurzaamheid en winst verhogen.
‘AI kan arbeidsintensieve taken van ons overnemen’, vertelt oprichter Olaf van der Veen van Orbisk. ‘Met beeldherkenningsapparatuur boven de afvalbak bepalen we wat er in verdwijnt. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld restaurant jaarlijks 10.000 kilogram eetbaar afval weggooit en dat blijkt ook uit onze data. Gemiddeld is 70 procent van ons voedselafval overproductie en over-bevoorrading en slechts 30 procent komt voort uit te grote porties. Restaurants en cateraars kopen doorgaans teveel in, omdat ze bang zijn tekort te komen. Met ons monitoringsysteem krijgen ze zicht op het overschot en kunnen ze veel scherper inkopen.’ De voedselscanner van Orbisk werkt met een neuraal netwerk dat heeft geleerd hoe voedsel er uit ziet en dus weet hoe broodjes, paprika en pastaresten er uit zien.
Ontwikkelingen in AI
De Wageningse AI-hoogleraar Ioannis Athanasiadis denkt dat hij start-ups als Orbisk kan ondersteunen bij de ontwikkeling van hun business. ‘De ontwikkelingen in AI gaan erg snel. Startende kennisbedrijven hebben ondersteuning en faciliteiten nodig om hun producten te testen in verschillende omstandigheden, zodat ze hun innovaties kunnen ontwikkelen en opschalen. De EU heeft dit onderkend en een programma van ons gefinancierd, ‘Testing and Experimentation Facilities for Agrifood Innovation’. Dit is een Europees netwerk van faciliteiten om AI-oplossingen te testen.’
Lees het hele stuk op de site van de WUR.