Het ELSA Lab Armoede en Schulden is onderdeel van het Brightlands Institute for Smart Society (BISS) van de Universiteit Maastricht. “Het ELSA Lab heeft als doel om op verantwoorde wijze technologie en artificial intelligence (AI) in te zetten om armoede en schulden te bestrijden”, vertelt Lisa Brüggen, onderzoeker bij het BISS en hoogleraar financiële dienstverlening aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht..

“ELSA staat voor Ethical, Legal and Societal Aspects”, vertelt onderzoeker Cassy Juhasz. “We onderzoeken de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van data-analyse en AI- toepassingen, zoals het gebruik van datasets en algoritmes. Data science en AI bieden veel kansen, mits je er verantwoord mee omgaat. Anders kunnen er grote problemen ontstaan.” “Denk maar aan de Toeslagenaffaire”, vult Brüggen aan.

Het ELSA Lab onderzoekt onder meer hoe een vroege signalering kan bijdragen aan het terugdringen van armoede en schulden. Van Soest: “Gemeenten zijn wettelijk verplicht om inwoners met schulden te helpen. Om dat goed te doen, ontvangen ze automatisch informatie van instanties als inwoners achterlopen met het betalen van de huur of de rekeningen voor gas, water en licht. Wij willen graag weten wanneer en hoe gemeenten ingrijpen. Is dat na 1 maand of na 3 maanden? En krijgen inwoners dan een sms’je, telefoontje of een huisbezoek? Wij willen onderzoeken welke aanpak het beste werkt.”

Lees het hele stuk op de site van Maastricht University.

AI helpt bij armoede en schulden
Deel via: