Patrick Jansen is door de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Wildlife Ecology and Nature Restoration. Jansen en zijn team, met onder andere Marijke van Kuijk en Joeri Zwerts, willen een brug slaan tussen fundamenteel ecologisch onderzoek en concrete vraagstukken uit de natuurbescherming en natuurherstel. Daarbij werken ze onder andere aan vragen als hoe natuurgebieden het beste verbonden kunnen worden, en hoe natuur gecombineerd kan worden met andere functies, zoals recreatie.
“Stel bijvoorbeeld dat de overheid zou besluiten tien procent van het agrarische gebied om gaan zetten in natuur om de teruggang te stoppen. Hoe zou je die ruimte dan het meest effectief kunnen besteden? Maak je bestaande gebieden groter, of zet je in op betere verbindingen tussen gebieden? En stel dat je voor het laatste kiest, hoe doe je dat dan? Leg je dan een paar brede, robuuste verbindingen aan, of veel meer kleinere verbindingen. Of gaan we het landschap weer “groenblauw dooraderen”, door overal heggen en sloten aan te leggen?”
Nederland is een geweldig lab voor dit soort vragen, geeft de ecoloog aan. “De bevolkingsdichtheid is hier hoog en de natuur is in slechte staat. Wat kun je onder die omstandigheden nog doen?”
Jansen richt zich onder andere op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), tegenwoordig het Natuurnetwerk Nederland genoemd, die in 1990 werd geïntroduceerd. Jansen: “De EHS is één van ’s werelds eerste nationale ecologische netwerken en was een voorbeeld voor de hele wereld. Ambtenaren hebben stevige wetenschappelijke theorie vertaald naar beleid, met de nadruk op grotere natuurgebieden en goede verbindingen. Het is razend interessant om te kijken wat dit beleid na 35 jaar heeft opgeleverd.”
Lees het hele bericht op de site van de UU.
