In zijn nieuwste boek Waarom ben ik hier? Een kleine wereldgeschiedenis van zingeving geeft hoogleraar Rens Bod (Digital Humanities) een historisch overzicht van zingeving over de hele wereld. Hoe geven – en gaven – we zin? “Je zou verwachten dat voor zoiets belangrijks een handboekje bestaat.”
“Zingeving vonden veel mensen aanvankelijk een heel saai onderwerp, religieus, christelijk. Maar als je kijkt naar zingeving wereldwijd in verschillende historische periodes bestaan allerlei manieren waarop mensen doel en betekenis hebben gegeven. Daar was geen overzichtsgeschiedenis van, dus ben ik zoveel mogelijk bronnen gaan zoeken met vertalingen van woorden als ‘levensdoel’, ‘betekenis’ en ‘zin’. Ik heb 400 miljoen bronnen semiautomatisch bestudeerd, van krantenartikelen tot wetenschappelijke publicaties en boeken uit allerlei landen, van Japan tot Nederland, van Mexico tot Indonesië.”
“Een zingevingsvorm die mij persoonlijk aansprak komt van het Semai-volk in de Maleisische staat Malakka. Hun hoogste zingevingsvorm is de notie van punan: ‘nooit je eigen wensen opleggen aan anderen’. Dat komt onder andere tot uiting tijdens het tennisspel, waarbij niet het doel is om te winnen maar om de bal zo goed mogelijk terug te spelen, zodat de ander hem makkelijk kan raken. Een heel ander uitgangspunt dan in onze competitieve maatschappij.”
Lees het hele interview op de site van Folia.