De bescherming van natuur en milieu in Nederland is in toenemende mate afhankelijk geworden van juridische procedures. Volgens Raoul Beunen, hoogleraar Environmental Governance aan de Open Universiteit, is de groeiende rol van de rechter een symptoom van een dieperliggend probleem: de overheid slaagt er niet in om haar duurzaamheidsdoelen daadwerkelijk waar te maken.
Beunen analyseert de kloof tussen ambitieuze duurzaamheidsretoriek en de weerbarstige praktijk van beleidsuitvoering. Aan de hand van voorbeelden als de stikstofcrisis en Natura 2000 toont hij aan hoe juridische procedures steeds vaker nodig zijn om overheden te dwingen hun wettelijke verplichtingen na te komen. ‘Als effectief beleid van de overheid uitblijft, voelen burgers en maatschappelijke organisaties zich genoodzaakt om naar de rechter te stappen’ stelt Beunen.
Als gevolg van die rechtszaken komt de nadruk steeds meer bij de juridische aspecten te liggen en raken de onderliggende biodiversiteitsdoelen uit beeld. Daarnaast richten overheden zich steeds vaker op het minimaliseren van ambities en wettelijke verplichtingen en proberen ze het burgers en maatschappelijke organisaties moeilijker te maken om op te komen voor natuur, milieu en gezondheid. Het falend overheidsbeleid ondermijnt op die manier het vertrouwen in het bestuur en het zet ook het functioneren van de rechtsstaat onder druk.
Lees het hele stuk op de site van de Open Universiteit.
