Patiënten moeten in veel landen lang wachten voordat kostbare medicijnen beschikbaar komen. Hierdoor verkleinen hun overlevingskansen. Dat is niet eerlijk en moet anders, vindt hoogleraar Health Technology Assessment Carin Uyl-de Groot (Erasmus School of Health Policy & Management). “De rode draad in mijn onderzoek is het sneller en goedkoper beschikbaar maken van medicijnen.”
“Wanneer er een goedgekeurd medicijn op de markt komt, moet de fabrikant het middel in elk land apart registreren. Hiervoor moeten zij vaak een farmaco-economisch dossier indienen, met daarin bijvoorbeeld informatie over de kosteneffectiviteit van een middel. Farmaceutische bedrijven doen dit vaak eerst in grote afzetmarkten, zoals Duitsland en Frankrijk. Landen gaan vervolgens onderhandelen met fabrikanten over de prijs per behandeling. In Nederland gaat dit traject steeds langzamer en duurt dit gemiddeld vijfhonderd dagen. Ook komt het voor dat de onderhandelingen vastlopen en dat een medicijn helemaal niet vergoed wordt.”
Uyl-de Groot: “Van mij mogen fabrikanten goed verdienen aan medicijnen, maar dit mag niet ten koste gaan van de toegankelijkheid.” Daar zijn manieren voor.
Lees het hele bericht op de site van de EUR.