In een klinische studie hebben onderzoekers van het Luxembourg Institute of Health (LIH), het Luxembourg Centre for Systems Biomedicine (LCSB) van de Universiteit van Luxemburg, het Allergy Center Wiesbaden, het Universitair Ziekenhuis Ulm, en de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel de vroege immuunmechanismen achter het uitzonderlijke succes van immunotherapie met insectengif onthuld. De studie identificeerde vroege moleculaire en cellulaire veranderingen al acht uur na de eerste immunotherapie-toedieningen, veranderingen die de weg zullen effenen voor curatieve immuuntolerantie.

Door te onderzoeken hoe het immuunsysteem een langdurige tolerantie ontwikkelt voor insectengif, identificeerde de klinische onderzoeksstudie belangrijke moleculaire en cellulaire schakelaars die in de vroege stadia van de behandeling optreden, wat hoop biedt op een verbeterde allergeen-specifieke immunotherapie (AIT) voor andere allergische ziekten, waar AIT minder succesvol is, en bijdraagt aan de bredere inspanning om de wereldwijde allergie-epidemie te bestrijden.

De studie betrof meer dan 200 bloedmonsters van patiënten – de diepste en meest uitgebreide data-analyse die ooit is uitgevoerd bij patiënten met insectensteekallergieën. “We hebben geavanceerde algoritmen ontwikkeld om de analyse van de enorme datasets van meer dan 200 miljoen immuuncellen mogelijk te maken, die anders niet verwerkt konden worden met eerdere benaderingen. (…) We hebben onbevooroordeeld elk van de 25.000 genen geanalyseerd in een pathogene T-cel-subgroep, gezuiverd uit de 200 bloedmonsters. (…) Onze nieuwe tools hebben gegevensverwerking versneld, waardoor we de verborgen vroege moleculaire mechanismen die immuuntolerantie aandrijven, konden blootleggen.”

Lees het hele bericht op de site van de VUB.

Beeld: Stephanie Young Merzel, Flickr.
Deel via: