Door te bestuderen hoe afzonderlijke DNA-moleculen zich gedragen, kunnen we genetische aandoeningen beter begrijpen en betere medicijnen ontwerpen. Tot nu toe was het één voor één onderzoeken van DNA-moleculen een langzaam proces. Biofysici van de TU Delft en de Universiteit Leiden ontwikkelden een techniek die het onderzoek van individuele DNA-moleculen minstens duizend keer sneller maakt. Met deze techniek kunnen ze miljoenen DNA-moleculen binnen een week meten in plaats van jaren tot decennia.

Het innovatieve hulpmiddel dat is ontwikkeld, heet SPARXS (Single-molecule Parallel Analysis for Rapid eXploration of Sequence space), waarmee men miljoenen DNA-moleculen tegelijkertijd kan bestuderen.

“SPARXS stelt ons in staat om grote sequentiebibliotheken te bestuderen, wat nieuwe inzichten oplevert in hoe de structuur en functie van DNA afhankelijk zijn van de sequentie. Daarnaast kan de techniek worden gebruikt om snel de beste sequentie te vinden voor toepassingen variërend van nanotechnologie tot gepersonaliseerde geneeskunde”, voegt promovendus Carolien Bastiaanssen toe.

Lees het hele bericht op de site van de TU Delft.

Beeld: TU Delft.
Deel via: