Bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht Jacques Claessen vrijwillig aan de enkelband. Hij is namelijk al jaren een groot pleitbezorger van elektronische detentie, een strafmethode die volgens hem een korte gevangenisstraf kan vervangen. Hoe ervaarde hij zijn thuisdetentie? En welke problemen lost deze vorm van straf op?

Zeven dagen lang ondervond Claessen hoe het is om met een enkelband thuis te zitten en 24/7 gemonitord te worden door de reclassering. “Het was pittig!” (…) “Je voelt je bijna een track and trace. Het is écht een inbreuk op je vrijheid en privacy. Niet alleen op je fysieke vrijheid, ook je psychische. Je voelt je minder spontaan, omdat je constant bezig bent met die enkelband en de voorwaarden die je vooraf hebt afgesproken met de toezichthouder.” ‘Is de enkelband voldoende opgeladen?’, ‘kan ik via de normale route ergens naartoe of schend ik dan het locatieverbod?’ en ‘ben ik op tijd thuis als ik ergens naartoe wil gaan?’ zijn slechts enkele vragen die door Claessens hoofd zijn gegaan. Daar had niet alleen hij last van, maar ook zijn directe omgeving.

Er is ongeveer 50% minder recidive na het dragen van een enkelband in vergelijking met een korte gevangenisstraf.  Eén dag gevangenis kost meer dan driehonderd euro. Een aangeklede variant van thuisdetentie, dat wil zeggen mét een zinvolle dagbesteding zoals werk of studie, kost minder dan honderd euro.

Lees het hele interview op de site van Maastricht University.

Een enkelband kost minder per dag dan de gevangenis
Deel via: