Een klein groepje afweerstoffen bepaalt jarenlang het beeld van ons immuunsysteem. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en internationale partners ontdekten dat deze afweerstoffen opvallend stabiel blijven, zowel in samenstelling als in hoeveelheid. Het onderzoek laat zien dat deze vaste kern van afweerstoffen bij elke persoon net zo uniek is als een vingerafdruk.

Ons afweersysteem blijkt voor een belangrijk deel te leunen op een klein clubje cellen dat jaar in jaar uit precies dezelfde afweerstoffen aanmaakt. Deze cellen zitten diep in het beenmerg en werken als perfect afgestelde ‘kopieermachientjes’. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen dit, nadat ze een jaar lang bloedmonsters afnamen van elf gezonde vrijwilligers. De proefpersonen kregen in dat jaar drie keer een vaccinatie tegen COVID-19. Ondanks deze herhaalde vaccinaties bleef het overgrote deel van de afweerstoffen in het bloed exact hetzelfde. Bij de meest voorkomende afweerstoffen was geen verschil te zien in hoeveelheid en hoe ze eruitzagen.

“Dat was een echte eyeopener,” zegt moleculair bioloog Danique van Rijswijck, die het onderzoek leidde. “De afweerstoffen die we het meeste tegenkwamen waren verrassend vaak exact dezelfde. Tegelijkertijd werden nieuwe afweerstoffen, die het lichaam ging aanmaken na een vaccinatie, nauwelijks zichtbaar in het totale plaatje. Dat betekent dat ons immuunsysteem een stabiele kern heeft van cellen die afweerstoffen maken. De cellen zitten in het beenmerg en blijven jarenlang actief.”

Dat dit nu pas aan het licht komt, is te danken aan extreem gevoelige meetapparatuur in het lab van medeonderzoeker Albert Bondt en Van Rijswijck.

Lees het hele bericht op de site van de Universiteit Utrecht.

 

 

Danique van Rijswijck in het laboratorium
Beeld: UU.
Deel via: